Järla Sjö
Järla Sjö - Stadsbyggnadsidéer - Markplanering - Parkprojektering - Torgprojektering Fyren - Projekteringsuppdraget

Stadsmiljörådets utmärkelse 2004

Järla sjö – en ny stadsdel på historisk mark

Stadsmiljörådets motivering:

Järla sjö i Nacka får Stadsmiljörådets utmärkelse 2004 för förvaltningen av ett industriarv och omvandlingen av detta till en stadsdel för boende, arbete, handel och rekreation.

Järla sjö visar att det går att skapa blandade och variationsrika stadsmiljöer som tar vara på det historiska arvet, samtidigt som nya och höga kvaliteter tillförs. Det är just denna koppling som är förutsättningen dels för den spännande och variationsrika miljön, dels för att få lokaler med överkomliga hyror även för småföretagare.

Stadsmiljörådets utmärkelse delas ut till förtänstfulla insatser att förbättra stadsmiljöns kvaliteter. Den består av en bronsplakett, utformad av konstnären Sivert Lindblom och har delats ut sedan 1992.


Järla Sjö
Ett av våra större projekt den senaste tiden är Järla Sjö i Nacka. Vi slutför under detta år projekteringen av marken och den nya bebyggelsen. Det började som ett planprojekt 1998 med strukturplan, kvalitets- och gestaltningsprogram, detaljplaneunderlag och fördjupad planstudie. Därefter har det varit ett stort och komplext projekteringsarbete. Där har varit flera beställare med olika programkrav samt ett stort antal sidokonsulter. Det har också innehållit ett betydande arbete med anpassning till befintliga förutsättningar. En av dessa förutsättningar är hänsyn och anpassning till den historiskt intressanta miljön. Det är en blandning av gammalt och nytt. Det är också ett projekt där vi arbetat med både hus och mark.
Järla Sjö kommer att rymma 600 bostäder blandat med butiker, restauranger och cirka 1200 arbetsplatser i gamla upprustade industribyggnader. Järla Sjö är et gammalt industriområde med mycket intressant industrihistoria.
Gustaf de Laval startade här och har lämnat efter sig en turbinhall och flera andra byggnader. Även AGA startade i Järla Sjö och har lämnat byggnader efter sig, liksom Winborgs ättiksfabrik och ytterligare några företag. Dessutom finns här Järla herrgård med mycket gamla anor.
I samband med starka protester mot pågående planering av Järla Sjö fick Småstaden Arkitekter möjlighet att ta fram ett alternativt planförslag. Det innebar mer småskalig bebyggelse i kvartersform samt högre grad av bevarande av befintlig bebyggelse. Detta förordades av samtliga remissinstanser så en detaljplan kunde snabbt antas. Huvuddragen i planförslaget var att gamla industribyggnader med stora historiska värden bevarades samtidigt som ytorna mellan dem fylldes med bostadskvarter så att all bebyggelse formades till en småstad med gator och gränder, parker och torg.
Efter antagen detaljplan har Småstaden Arkitekter ingått i projektgruppen för Järla Sjö tillsammans med Wihlborgs, Riksbyggen, HSB och Swepro. I ett nära samarbete har vi utvecklat planen för området samt projekterat all mark och alla nya byggnader. Eftersom Järla Sjö är en hel stadsdel har vi i denna projektering samarbetat med trafiktekniker, miljötekniker, belysningskonsulter, bullerkonsulter, ledningstekniker, fastighetsingenjörer, handikappsgranskare, brandingenjörer, marknadsförare, byggkonsulter, konstruktörer, vvs-tekniker, elingenjörer med flera samt med byggbolag.
Järla Sjö har trots sviktande konjunktur attraherat boende, företag och service i en god takt. Väldigt många har också uttryckt stor tillfredsställelse med stadsdelen.

tillbaka




Stadsbyggnadsidéer i Järla Sjö
Järla Sjö har den småskaliga kvartersstaden som grundidé. Det ger en mänsklig skala åt bebyggelsen med cirka 50 x 50 meters kvartersmått och två till fem våningars hushöjd. Det är lätt att orientera sig i en sådan bebyggelse som har ett rutnät som stomme, även om det finns stora variationer i mönstret. Trafiksystemet går att ordna efter många principer i en kvartersstad. Vi förordar att trafiken sprids på så många gator som möjligt, som grundprincip. Det är emellertid möjligt att begränsa trafiken där så är nödvändigt och även att ordna gatustrukturen i ett hierarkiskt system. I en småskalig kvartersstad är det också förhållandevis enkelt att lösa parkeringsfrågan.

En annan grundidé med Järla Sjö är blandningen mellan arbetsplatser, bostäder och service. Det ger liv dygnet runt och därmed trivsel och trygghet för såväl boende som företag och arbetande. Servicen får ett betydligt bättre underlag i en blandad bebyggelse och kan på så vis vara rikare. Parkeringsplatser kan dubbelutnyttjas så att mark och pengar sparas till annat.
Begreppet mänsklig skala innebär bland annat att det är en anpassning till barns sätt att uppleva och utnyttja den fysiska miljön. Genom att småstaden innehåller många av stadens ingredienser på liten yta kan man säga att den innehåller barnportioner av samhället i stort. Det blir på så vis en pedagogisk stadsbebyggelse som också kan tillfredsställa vuxnas behov av överblick och att uppleva samband i tillvaron.
Idag är det svår att övertyga fastighetsägare om att det är viktigt med blandade verksamheter i byggnader för att få en levande stad. Höga krav på förvaltningen hämmar denna strävan. Det är då ändå förhållandevis lätt att få en variation i kvartersstaden där varje kvarter kan ha en egen verksamhet eller till och med går att dela på fler mot olika omgivande gator. Eftersom företagen gärna vill ha funktionsblandade städer men hämmats av administrativa svårigheter, kommer förändringarna i fastighetsbildningslagstiftningen om flerdimensionell fastighetsbildning lägligt.
I Järla Sjö har de befintliga byggnaderna och övriga förutsättningar fått styra starkt hur stadsdelen skulle gestaltas. Några viktiga axlar har dragits ut för att ge området en tydlig struktur och för att öka orienterbarheten. Vid entrén till området finns ett välkomnande torg. Därifrån leder några stråk vidare mot herrgården och vattnet. Området har en offentlig miljö som är uppdelad i tydliga gator och gränder, torg, stadspark, trädgårdspark, strandpromenad i strandpark. Gårdarna är försedda med lägenhetsträdgårdar till lägenheterna i markplan samt en gemensam del till alla i kvarteret. Även mot gatumiljön finns förgårdar och terrasser. Grönskan är viktig både i den offentliga miljön och på gårdarna. Tack vare alla trädgårdar och terrasser bidrar de boende själva med plantering och skötsel av blommor och andra växter.

tillbaka

Järla Sjö Markplanering
Vid planeringen av Järla Sjö har all mark en given funktion – ingen mark utgör impediment. Här finns två definierade parker med sinsemellan olika karaktärer. Här finns också det långsträckta strandområdet med strandpromenad, bryggor och grönytor. Därutöver finns torg och gatumiljöer med olika karaktärer. Till gatumiljöerna hör en del kvartersmark som utgör förgårdsmark i form av planteringar eller uteplatser. Gator och gränder är också trädplanterade på en eller båda sidor.
De offentliga rummen har olika grad av stadsmässighet men grönskan är ett viktigt inslag i alla offentliga miljöer. Det finns också sammanhållande element i området i form av tegelklädda murar, smidesräcken samt faluröda räcken, spaljéer, bodar med mera.
I det nordvästra hörnet av Järla Sjö kommer biltrafiken in i stadsdelen. Där sammanstrålar den också med gående från Saltsjöbanan och alla bussar. Oavsett på vilket sätt man kommer till Järja Sjö möts man av det centrala torget som kringgärdas av bostäder, butiker och arbetsplatser. Torget har en hel del oregelbundenheter beroende på befintliga byggnaders placering men också de tillkommande byggnaderna. Dessutom ansluter bil- och gångstråk till torget i olika riktningar. Torget har därför fått ett sammanhållande mönster i stensättningen och en inramning av vegetation. En av utmaningarna har varit att inordna parkeringar på torget utan att det får karaktären av parkeringsplats.
När man kommit längst in på torget får man en lång utblick längs den bevarade turbinhallen, ända ner till vattnet där en AGA-fyr placerats ute på en pir. Det gör det enkelt att orientera sig i området.
Mer närbelägen är Dalénparken som har karaktären av stadspark. Här står Carl Elds Vattenalf i en damm som ett viktigt inslag i parken. Parken innehåller också en hel del planteringar, lekredskap och en bouleplan.
Den andra parken ligger i anslutning till Järla herrgård och utgår i sin utformning från att det har varit rikligt med fruktträd i parken. Den är anlagd som en trädgårdspark men har också öppna ytor för picnic, midsommarfirande och annat. På framsidan av herrgården, mellan flyglarna är den mer formalistisk och försedd med en staty föreställande Pilt-Karin Ersdotter.
Herrgårdsparken angränsar till strandpromenaden som närmast gården har ”ångbåtsbrygga”, badbrygga, gräsytor för solbad och picnic samt anslutande promenadbrygga tillhörande ett allmänt tillgängligt gångstråk utmed vattnet. Detta leder relativt snart till piren med AGA-fyren. Vid pirfästet ligger några bostadshus mellan vilka en ”paradtrappa” leder ner till den stensatta piren. Som pendang till det stadsmässiga torget är piren det ”sjömässiga” torget.

Här kan båtar lägga till. Här kan man sitta och blicka ut över vattnet, eller ta sig ett dopp från träbryggorna som ligger närmare vattenytan. Här kan man slinka in på sjökrogen och ta en öl eller en bit mat. I direkt anslutning till denna miljö ligger udden med sina pilar,alar och björkar. Strandpromenaden fortsätter vidare mot ett ”hamntorg” som är lite av en knutpunkt i västra stadsdelen.

tillbaka

Parkprojektering i Järla Sjö, Nacka
Småstaden Arkitekter ser parker och andra grönområden som viktiga delar av stadens offentliga rum. Parker och gröna stråk är därför viktiga förutsättningar för oss när vi planerar på översiktlig nivå och på detaljplanenivå.
Grönområden har ofta flera viktiga funktioner vilka vi är måna om att definiera innan vi fördjupar oss i gestaltningen.
Vi arbetar också med projektering av parker och andra typer av grönområden. Järla Sjö har tre olika typer av parkområden; stadsparken Dalénparken, trädgårdsparken Herrgårdsparken samt strandpromenaden.

tillbaka

Torgprojektering i Järla Sjö, Nacka
Småstaden Arkitekter har arbetat med en mängd olika torg på olika nivåer. Ibland har det handlat om att forma torg från grunden. I andra projekt har det handlat om att omgestalta och vitalisera torg av olika karaktär. Vi har i flera fall också projekterat torg och liknande miljöer som innehåller torgets olika ingredienser.
Idémässigt har vi arbetat med torg i tävlingssammanhang och på detaljplanenivå. Ibland har kommunikationsfrågor varit tunga bitar som på Drottningtorget i Göteborg. Ibland har gestaltningsfrågan varit avgörande, som på Brunkebergstorg. I andra sammanhang har innehåll och funktion dominerat som när det gäller Tensta centrum. Vissa torg har varit viktiga länkar i staden och knutit ihop stadsmiljöer. Det gäller exempelvis inom strukturplanen för Stadsfjärden i Nyköping och definitivt Brunkebergstorg.
Vi har arbetat med en rad förortstorg i Stockholm bland annat inom ramen för Ytterstadssatsningen i Stockholm.

Gustaf de Lavals torg i Järla Sjö, Nacka
Torget utgör entrén till området Järla Sjö och kantas av gamla tegelbyggnader samt ny bebygelse som avgränsar torget. I projekteringsuppdraget skulle nya entréer till de befintliga byggnaderna anpassas till torgytan. Parkeringsplatser, gångtrafik och körytor för personbilar och transporter till verksamheter, skulle inrymmas. Torget består av en stensatt halvcirkelformad yta där parkeringsplatserna är inordnade i stenarnas mönster. Även belysning, granitpollare och träd följer stenmönstret. Som en avslutning mot söder finns en pergola med planteringslådor av marktegel. Denna del ligger på bjälklag. Sittplatser finns i pergolan, runt några träd, och vid husfasade på norra delen av torget. De gamla byggnaderna är fasadbelysta, dels för att de ska framträda kvällstid, men också för att torget ska få en trevlig ljussättning. Även några befintliga lindar som växer vid gångstråket från järnväg och bussar till torget är belysta med markstrålkastare.

Järnvägstorget i Järla Sjö, Nacka
Järnvägstorget ligger i anslutning till Gustaf de Lavals torg men på en lägre nivå. Torgets funktion är förutom att utgöra en mötesplats, att möjliggöra inlastning till intilliggande restaurangkök, entré till restaurang och kontorsbyggnad. Torget omgärdas av hus och planteringar.

Torg utanför Järnvägs-hallen i Järla Sjö, Nacka. Projekterat 1998–2001

Gustaf de Lavals torg i Järla Sjö, Nacka. Projekterat 1998–2001

Projektering av Winborgs torg i Järla Sjö, Nacka
Vid stranden av Järla sjö ligger Winborgs torg som främst är ett torg för gångtrafik. I norra delen av torget finns en damm i form av en skålad yta. Dammen försörjs med vatten från intilliggande hus takvatten, vilket leds i en öppen ränna till dammen. Vid dammen finns en upphöjd planteringsyta som inrymmer en pumpbrunn som av tekniska själ ligger förhöjd. Torget inramas av nya byggnader i tre vädersträck. Även träd hjälper till att rama in torget mot norr där det öppnar sig mot en väg. Mot söder löper strandpromenadens brygganläggningar förbi på en lägre nivå. Trappor och en ramp leder ner från torget till strandprommenaden Torget är stensatt med ett mönster av strålar som utgår från dammen. Eftersom torget ligger i ett av huvudgångstråken från järnvägen i norr till strandpromenaden och gångstråket är tillgängligt för rörelsehindrade personer, så ligger hela torgytan i en svag lutning. Sittplatser finns vid östra sidan av torget.

tillbaka

Projektering av Järla sjöpir i Järla Sjö, Nacka
En ny pir är anlagd vid stranden av Järla sjö. Längst ut på piren finns en fyr. Gustav Dalén utvecklade fyrteknik i området. Fyren kan man se ända uppifrån Gustaf de Lavals torg. Vid piren finns nybyggda hus, en del byggda i vatten. Piren är en betongpir som är stensatt. Längs pirens sidor finns pollarbelysning. Piren avslutas med en cirkelformad yta där fyren står. Här finns en låg belysning längs kanten samt ett räcke. Sittplatser finns längs sidorna på piren och vid fyren.

tillbaka

Projekteringsuppdraget
I projerkteringsuppdraget har ingått framtagande av bygglovhandlingar för varje delområde gällande både kvartersmark och allmän platsmark.
Efter godkänt bygglov har projekteringsfasen tagit vid med framtagande av färdiga bygghandlingar för totalentreprenad avséende kvartersmark med uteplatser, gårdar och förgårdsmark samt allmän platsmark med gångytor, torg, parkeringsanläggningar, parker, brygganläggningar, dammar, pir och mindre vägar.
Hela anläggningen ligger i en sydsluttning och därmed har höjdsättningen och anpassningen till tillgänglighet för bland annat rörelsehindrade personer varit en stor del av projekteringsinsatsen. Ett antal murar trappor och ramper har även ingått.
Gestaltningen av belysning har vi inom LA-sidan stått för medan annan konsult har projekterat bygghandlingar för belysning inklusive nät. I belysningsgestaltningen har ingått väg- och parkbelysning samt konstbelysning av fasader och träd.
Projekteringen har skett i nära samarbete med entreprenör, byggherre och övriga konsulter (VA, VVS, K, belysning, el, fjärrvärme tele, stokab med flera). Eftersom vi inom vår organisation även projekterat byggnaderna så har samarbetet mellan A och LA skett dagligen. Byggnader och mark har kunnat anpassas efter varandra på ett för området optimalt sett.

Handlingar som tagits fram har varit:
• Markplaneringsplan skala 1:200, innehållande höjdsättning, viss måttsättning, typ av beläggning, kantstöd, murar, trappor, träd, belysning med mera.

• Planterings- och utrustningsplan skala 1:200, innehållande växtförslag med kvalitét och antal, utrustning som räcken, staket, spaljéer, plank, pergolor, cykelställ, lekutrustning, utemöbler, flaggstänger, konstnärlig utsmyckning, källsorteringsanläggning med mera.

• Detaljritningar, sektioner och elevationer, skala 1:10-1:200

• Perspektiv och skisser, och utredningar

tillbaka